keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

KE 14.07.2010


















Päivän sää

Lämpötila aamulla 21 C, kosteus 76 %, tuuli 0 m/s, päivällä + 21 C, tuuli 4m/s sadekuuroja

Tapahtumat

Tänään on ollut pääosin sadepäivä. Ukkoskuuroja on tullut ajoittain eilisillasta lähtien. Tänään ilta oli jo aurinkoinen. Kävin tänään kansallisissa Ferral-yleisurheilukilpailuissa Merenojan kentällä sekä Tyngän maratonin järjestelypalaverissa Tyngällä. Uutuutena Tynkä-maratonille tulee sähköinen ajanotto. Se vaatii myös omat järjestelynsä.

Kuluneen viikonlopun tapahtumissa kävin Raumankarin markkinoilla. Ostin Himanka 2010 lehden, jossa oli entisen Himangan kunnanjohtajan ja nykyisen Kalajoen kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan Jorma Tikkasen kirjoitus. Tikkanen kirjoittaa, että yhdistymistä edelsi kuherruskuukausi. Sen aikana Himangallakin haluttiin uskoa, että kuntaliitossopimuksessa oleva mainita siitä, että kuntien yhdistyessä molempien kuntien hyvät käytännöt otetaan käyttöön. Kuinka on käynyt?
Ensimmäinen suuri yllätys oli se, että Kalajoen kaupungin toimintakulttuuri poikkeaa merkittävästi Himangan kunnan mallista. Kalajoen hallinto on voimakkaasti keskittynyttä, jossa niin henkilöstö kuin lauta- ja johtokunnatkin ovat keskusjohdon tiukassa ohjauksessa hyvinkin pienissä asioissa.
Toinen merkittävä ero paljastui sähköisissä palveluissa. Niissä Kalajoki oli selvästi jäljessä Himangasta. Suurin ongelma oli sosiaali- ja terveyspalveluiden uusi ohjelma. Jostain syystä yhteensopivaa ohjelmaa Kalajoelle ei haluttu hankkia. Ohjelman ostamiseen olisi pitänyt käyttää kuntaliitosmiljoonia.
Kolmas merkittävä ero yhdistyneiden kuntien välillä näyttää olevan suuruuden ihannointi. Ajattelumallia kuvaa hyvin Kalajoen suureen metsäpaloon liittyvä tarina. Silloisen nimismiehen kerrotaan jarruttaneen palon sammuttamista, jotta Kalajoki saisi kunnian Suomen suurimmasta metsäpalosta.
Neljäs huomattava ero on kuntien keskustojen ilme. Himangalla on yksi suhteellisen siisti keskusta. Kalajoella keskustan vanhat käytöstä poistuneet ja osaksi ränsistyneet rakennukset rumentavat katukuvaa. Erään virkamiehen mukaan me ihastuimme ja menimme naimisiin Kalajoen kanssa Hiekkasärkkien huumaamina, mutta hiekkadyynien takaa paljastui karu arki, johon nyt totutellaan.

Jorma Tikkasen kirjoituksen ymmärtää paremmin, kun tietää taustat.
Katso Pahuuden voimat ja vallan varkaat http://e-aho-kalajokiblog.blogspot.com/2009/08/pahuuden-voimat-ja-vallanvarkaat.html

sekä Syrjintävuorossa Jorma Tikkanen http://oikeuslaitosjapoliisi.blogspot.com/2010/01/syrjintavuorossa-jorma-tikkanen.html


Rautio-viikon pääjuhlan juhlapuhuja professori Hannu Katajamäki ei ollut tehnyt puheestaan lyhennelmää lehdistöä varten. Yksikään lehtimies ei ollut kuuntelemassa professori Katajamäen ansiokasta puhetta. Siksi tiedotusvälineiltä jäi kertomatta mitä professori Katajamäki Rautiossa puhui. Katajamäki ei tullut istumaan etupenkkiin, jossa Kalajoen poliittinen johto istui toivoen tulevansa valokuvatuksi lehtiin tunnetun professorin kanssa. Katajamäki istuikin puolisonsa kanssa takapenkkiin ja tuli sieltä pitämään Rautio-viikon juhlapuhetta.
Professori Katajamäki kritisoi voimakkaasti suuruuden ekonomiaa ja keskittämisen kirousta. Katajamäki toi selkeästi esille lähiruuan tärkeyden ja pienten koulujen merkityksen sivukylien toiminnalle. Katajamäen mukaan demokratia nousee alhaalta ylöspäin eikä laskeudu ylhäältä alaspäin. Katajamäki kaipasi alueellisen demokratian lisäämistä esimerkiksi aluelautakuntia perustamalla. Aluelautakunnat päättäisivät alueensa asioista kunnan budjetissa varatun määrärahan puitteissa. Aluelautakuntien avulla demokratiaa lisättäisiin ja annettaisiin päätösvaltaan niille, jotka parhaiten tuntevat alueen asiat. Professori Katajamäki kritisoi erittäin voimakkaasti hallituksen energiapaketin puutteellisuutta. Katajamäen mukaan hallituksen energiapaketti jäi alkutekijöihinsä. Näin suunnitellut työpaikat jäivät syntymättä.
Kalajoen johtavat luottamushenkilöt istuivat etupenkissä korvat punaisina, sillä Kalajoella asiat on tehty muutoin kuin professori Katajamäen oppien mukaan.

Hiekkaolympialaiset kaipaavat kehittämistä. Mielestäni hiekkahiihto on otettava jälleen ohjelmaan. Se lisää tapahtuman kiinnostavuutta. Ehkä myös hiekkasählyn SM-kisat voisi yhdistää hiekkaolympialaisiin. Lisäksi painonnostokisojen ajankohta voisi olla hiekkaolympialaisissa. Perunanheitto ja ratsastus voisivat olla mukana seuraavissakin olympialaisissa sekä pari muuta perhelajeihin luettavaa lajia, sillä hiekkaolympialaiset ovat perhetapahtuma. Kisaorganisaatio toimi hyvin, mutta tapahtuma kaipaa perusteelliseen kehittämisohjelman. Tapahtumasta saadaan Hiekkasärkille erinomainen ja vetovoimainen tapahtuma. Näin uskon.

Uutiset

Metsäyhtiö Stora Enson epäonnistunut yrityskauppa Yhdysvalloissa maksoi yhtiölle kahdesta kolmeen miljardia euroa. Näin arvioi Aalto-yliopiston tutkimus, jossa on käyty läpi yhtiön johdon arvioita vuosituhannen alussa toteutetusta Consolidated Papers -yhtiön ostosta. Stora Enso osti vuonna 2000 USA:sta Consolidated papersin 4,9 miljardilla eurolla. Consolidatedin oston pääarkkitehti on Storan eläkkeelle lähtenyt toimitusjohtaja Jukka Härmälä. Vuodesta 2000 vuoteen 2006 Härmälä nosti bonuksia yhteensä 1,4 miljoonaa euroa. Härmälä sai palkkaa ja bonuksia 955 000 euroa vuonna 2000, jolloin Enso osti Consolidatedin. Summa kiipesi vuosi vuodelta, ja oli vuonna 2005 peräti 1,9 miljoonaa euroa. Vuonna 2006 määrä putosi 1,6 miljoonaan euroon. Mukana näissä luvuissa ovat myös vapaaehtoiset eläkemaksut. Härmälälle on jaettu myös optioita ja muita osakekannustimia. Niiden arvo oli 260 000 euroa 2007 vuodenvaihteessa. Stora maksoi Härmälän puolesta vapaaehtoisia eläkemaksuja kotimaahan vuonna 2004 ja 2005 yhteensä 600 000 euroa.

Useiden liha- ja maitotaloustuotteiden vienti Suomesta Venäjälle on keskeytetty. Rajalla on käännytetty keskiviikkona useita Venäjälle menossa olleita elintarvikekuljetuksia. Syynä on Venäjän käyttöön ottama väliaikainen tuontirajoitus.

Sari Multala on uusinut purjehduksen laser radial -luokan maailmanmestaruutensa. Multalan toinen perättäinen MM-kulta varmistui, kun Skotlannissa purjehditun MM-regatan päätöspäivän lähdöt jäivät purjehtimatta liian kovan tuulen (paikoin jopa yli 20 m/s) vuoksi.

Lehtileikkeet lehtileikekirjaani

Ensimmäinen lehtileike käsittelee ydinvoimaloiden käyttöasteita. Juttu on Heikki Karkolaisen tekemä. Jutussa kehutaan Suomen ydinvoimaloiden käytettävyyttä.
Toinen lehtileike käsittelee pommi-iskua Ugandassa, jossa pommit tappoivat yli 70 MM-kisakatsojaa.

Terveys ja liikunta

Paino 102,3 kg, verenpaine 167/105, lepopulssi 58. Kävely 9 km, uinti 1000m.

Loppukevennys

Tamperelainen meni kerran musiikkikauppaan. – Mää tahtosin ostaa ton ponkorumpun ja ton haitarin. – Roskiksen kyllä voin myydä, mutta lämpöpatteria en saa irti.

Tamperelaiskaverukset olivat sortunee varastamaan viinalastissa olevan rekan, mutta jäivät aikoinaan kiinni. Kuulustelu sujui tähän tapaan: - Mitä te teitte kaikelle sille viinamäärälle? – Me myimme sen. – Entäs missä rahat nyt ovat? – Ne me ryyppäsimme.

Rikkinäisen kahviautomaatin kyljessä: - On ku Tampereen flikat. Ottaa rahat, muttei anna!

Nyt lähti Tappara nousuun, sanoivat Tapparan pelaajat Tampereen-Pirkkalan lentokentällä, kun joukkue oli lähdössä lomailemaan etelän aurinkoon.

Kaksi tamperelaista keskusteli sateesta: - Kivä sää. – Jaa mää vai sää. – Sää. – Sitähäm määki.

Oletko turkulainen? – En, kyllä minä olen ihan tamperelainen. – Mutta näytät ihan turkulaiselta. – No joo, olen viime aikoina vähän sairastellut.

Kuinka tamperelainen jääkiekkoilija tiedustelee kohteliaasti naiselta, pitäisikö yhdynnässä käyttää kondomia? – Laitanks mää erkkaa lapaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti